Skoči na glavno vsebino

V petek, 15. 11. 2024, smo v slovenskih šolah in vrtcih ponovno izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk  (TSZ), že 14. po vrsti, tokrat pod sloganom  »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Letos prvič obeležujemo teden slovenske hrane od 11. do 17. novembra.

Na spletni strani Tradicionalnega slovenskega zajtrka je zapisano:

»Teden slovenske hrane je teden, namenjen premisleku o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov. To so dejstva, ki jih želimo predstaviti otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi vsej ostali zainteresirani javnosti.

V namen ozaveščanja o pomenu zajtrka je bil izdan tudi tematski plakat. Ilustracija je ustvarjena izpod rok ilustratorke in striparke gospe Tanje Komadina

Na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka je v šoli Starše potekalo več zanimivih dejavnosti. Jutro smo pričeli z pozdravim nagovorom o  Tradicionalnem slovenskem zajtrku in tednu slovenske hrane. Pogledali smo izobraževalni video o živilih, ki zajtrk sestavljajo. Sledilo je skupno petje Slakove pesmi Čebelar ob spremljavi učiteljice glasbe Natalije Kustec in  Tradicionalni slovenski zajtrk v jedilnici.  Po zajtrku so se nam pridružili lokalni dobavitelji. Predstavili so se sadjar Ivan Ber, mlekar Davorin Selinšek in čebelarstvo Lovrec. Sledil je ogled lokalnih tržnic in njihovih produktov, nad katerimi smo bili zelo navdušeni. Po ogledu tržnic smo si pogledali še posebno oddajo Krompir: Tradicionalni slovenski zajtrk z Gajo in Klemnom.

Dan je bil čudovit in komaj že čakamo naslednje leto, da ponovno obeležimo Tradicionalni slovenski zajtrk.

Avtor: Nastja Habjanič, organizator prehrane

(Skupno 42 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča